Augusti intervjun!
Tänk dej att ha din 6 veckor bebis torr... inga blöjor alls i stort sett. Omöjligt eller hur!? Inte om man frågar Mercedes som bor i Thailand och har följt Thai sederna på hur man får en blöjfri bebis. Otroligt intressant läsning.


Vilka ingår i din familj?
Min familj består av Mercedes, 25 år, Jonnie, 30 år och våra söner Tristan, 4 år och Lancelot, 6 månader.

Var bor ni?
Vi bor för närvarande på Koh Samui i Thailand. Koh Samui är en idyllisk liten ö mitt i turistparadiset Thailand. Vi har flera sagolika stränder inom några kilometers radie och lever ett riktigt paradisliv.

Hur hamnade ni där?
Vi for till Thailand första gången 1998 och har återvänt varje vinter sedan dess. Koh Samui är den ö vi trivs bäst på och här finns gott om hus att hyra. Vi har hittat en perfekt barnvänlig trädgård som vi bott i tre vintrar i rad. Denna gång är vi här för ett års tid. Vi utnyttjar föräldraledigheten här istället för i Sverige, det är därför vi kan stanna så länge.Här hålls Lancelot över toan och kissar.

Du praktiserar något som du kallar Blöjfri bebis. Kan du berätta lite.
Under våra resor till Thailand har vi lärt känna en del barnfamiljer och vi lade märke till att de flesta thailändska bebisar inte bär blöjor. När våra fördomar lagt sig och vi insett att det inte beror på fattigdom, blev vi nyfikna! Det visade sig att det är fullt möjligt för ett spädbarn att kissa på potta, i toaletten eller på annan plats om man ger barnet en signal. I motsats till vad man som småbarnsförälder får lära sig kan alltså spädbarn kontrollera tarm och blåsa och signalerar när det är dags. Använder man metoden fullt ut behövs inga blöjor. Denna metod går inte att tvinga fram, så det är alltså inte fråga om någon sorts tidig potträning. Det handlar om ömsesidig kommunikation mellan barn och förälder, om respekt för barnets förmåga att hantera sin kropp.
När en baby lär sig kissa i blöjan så inser han att han inte behöver säga ifrån att han är nödig. Han mister förmågan att kontrollera tömingarna eftersom han inte behöver det. Till slut behöver han inte ens tömma sig medvetet utan släpper lite kiss då och då. När det sedan är dags för potträning måste barnet lära sig något som det kunnat som spädbarn.
Det går ändå utmärkt att kombinera metoden med blöjor! Man kan till exempel hjälpa barnet att kissa efter varje tupplur och måltid och ha blöjor däremellan. Då håller man kommunikationen levande och barnet glömmer inte sin förmåga.
Vår erfarenhet är att med en 100% närvarande förälder och en bebis som inte är sjuk så fungerar det alltid! Men det är sällan man kan vara så närvarande, så vi kombinerar kommunikationen med blöjor. Visst kan en bebis hålla sig, men inte hur länge som helst. Får bebisen inte hjälp kissar han där han sitter.
När vi insett att bebisar inte behöver kissa i blöjor bestämde vi oss genast för att prova och har inte ångrat det en sekund. Vi ger vår son en sådan frihet som vår stora pojke aldrig fick! Han slipper bära ett stort bylte med kemikalier och urin mellan låren. Numera byter jag blöja så fort jag märker att han kissat. Att hjälpa honom med detta är för oss lika naturligt som att tillse hans andra behov, såsom mat, närhet och värme.
Rent praktiskt går det till så att man använder ett särskilt ljud när barnet tömmer sig. Barnet associerar ljudet med tömning och tömmer sig om det finns något i tarm eller blåsa. Det kan ta någon vecka tills barnet lärt sig signalen, men vanligtvis går det fort. Lancelot lärde sig första gången. Vi använder "kissss kissss" som ljud, det går bra med vilket som helst. Här i Thailand säger de "pschh pschh" vilket vi börjat använda när han bajsar för att försöka skilja på tarm och blåsa.

Hur gammal var din son när du startade med detta?
Han var sex veckor gammal.Hur säger han ifrån att han behöver gå på toaletten?
Det varierar från dag till dag och från period till period. När han är som tydligast så vrider han sig som om något är obekvämt, sträcker på benen och ser arg ut. Han har ett grymtande ljud han brukar använda. Ofta söker han kontakt utan att se arg ut. Numera har han blivit så stor att han är upptagen med att upptäcka omvärlden och har inte riktigt tid med att säga till (precis som det kan vara med äldre barn som pottränas) och då stannar han bara upp en liten stund för att kissa någon minut senare. Då gäller det att vara beredd!

Du har ju erfarenhet av att INTE göra detta oxå. När Tristan pottränades. Berätta vilka som är de väsentliga skillnaderna.
Största skillnaden är att Lancelot redan från början lärt sig att kissa på given signal. Detta fick Tristan träna sig att lära igen. Potträningen hade verkligen underlättats om han kunnat kissa när jag bad honom!
En annan skillnad är att Lancelot inte behöver blöjor på natten. Vi använder en tygblöja som säkerhet eftersom vi vuxna inte är så pigga på morgonen. Tristan behövde nattblöja tills han nästan var fyra år. Vi tog helt enkelt av den till slut och han kissade i sängen i ett par veckor. Jag kunde bara inte sätta på honom blöja när han visste att inte lillebror behövde det!
Sedan har vi missat den speciella relationen vi fått till Lancelot. Vi förstår hans kroppsspråk mycket tydligare än vi gjorde med Tristan. Det känns lite sorgligt att vi gått miste om detta.
Tristan gick ständigt inslagen i pappersblöjor tills han var ett år och åtta månader, då vi for till Thailand och tog av honom blöjorna. Det blev många pölar att torka upp under de kommande månaderna. Vi tog det hela med ro och jag skulle väl inte kalla det för träning i den bemärkelsen. Tristan bestämde takten själv och kissade gärna på pottan när han kom åt. När han fyllt två var han blöjfri på dagtid. Ändå minns jag att vi tog honom till toaletten jämt och ständigt, inte mer sällan än vi tar Lancelot nu.

Fördelar och nackdelar med blöjfri bebi metoden?
Jag ser massor av fördelar! Vi slipper byta bajsblöjor, och Lancelot slipper bli alldeles nedkletad varje gång. Vi skonar hans känsliga hud eftersom vi inte behöver tvätta och skura honom. Han slipper sitta i våta blöjor eller i intorkat kiss. Han behåller kontrollen över tarm och blåsa och är mer medveten om sin kropp och dess funktioner. Pappan får en egen relation till barnet eftersom vi bägge nu kan svara på barnets signaler och behov. Vi kan lättare tyda Lancelots kroppsspråk och kan kommunicera med honom på ett helt annat sätt. Vi skonar miljön från tonvis med blöjor eller tvättvatten. Vi slipper lägga pengar på blöjor och kan spara dem åt barnet istället. Barn som kissar medvetet tömmer sig ordentligt vilket minskar risk för urinvägsinfektioner nu och i framtiden. Vi kan räkna med att vägen till total blöjfrihet blir kortare och enklare. Vi minimerar risken för blöjutslag. Vi slipper använda det farliga skötbordet.
Jag har väldigt svårt att komma på nackdelar. När vi är på resa vill han inte bajsa i blöjan och håller sig så länge han kan, gärna hela dagen. Det känns inte nyttigt. Men vi vet ju inte att detta beror på löjfri-metoden, många barn gör ju på det viset. Sedan får man förstås räkna med någon pöl här och var, men det ser inte vi som någon nackdel. Det är ju bara att torka upp.

Vad säger du till dem som säger att barn kan bli hämmade och få psykiska problem om de pottränas för tidigt?
Det är inte fråga om potträning. Det handlar absolut inte om att applådera när barnet kissar i pottan eller banna när barnet inte säger till. Du erbjuder bara ett annat alternativ än att kissa i blöjan, och de flesta barn som får chansen välkomnar initiativet. Det gäller att inse att det är fullständigt naturligt för ett barn att tömma sig, vart det än hamnar. Att lyssna på när bebisen signalerar att han behöver kissa är inte konstigare än att möta barnets andra behov, som hunger, köldkänslor, närhetsbehov eller trötthet. Så länge man kommunicerar kravlöst efter dessa principer och utan inslag av tvång handlar det inte om potträning utan om att möta sitt barns behov. Personligen tror jag att det är större fara för hämmade barn med psykiska problem om man behåller blöjan på för länge, men det har jag såklart inga belägg för.

Lancelot sitter på pottan i mammas knä.Vad är det bästa rådet du fått (kan ge) til mammor som skulle vilja prova detta?

Lita på ditt barn och dess förmåga! I början kan det vara svårt att veta när det är dags. Man stirrar sig blind efter signaler av olika slag. Mitt råd är att ta av blöjan helt och hållet och använda en liten handduk istället för att lära sig barnets mönster. Det allra tydligaste tecknet kommer från dig själv och din intuition. Under vissa utvecklingstadier har barnet inte tid eller lust att säga ifrån vilket är helt naturligt och inte bör ses som en motgång. Om barnet tydligt visar att det inte vill kissa i pottan, använd din fantasi och prova något annat! Handfat, skål, trädgården, dusch osv osv. Försök aldrig tvinga fram något och lägg på minnet att en pöl här och där är ingen motgång utan bara fullständigt naturligt.
För att möta motgångar hjälper det att prata med andra som anväder metoden. Det är ju inte så vanligt med detta i västvärlden. Själv är jag med i en svensk mailinglista som hjälpt mig mycket:

Tack Mercedes för en trevlig intervju och ett väldigt intressant ämne. Vill du veta mer om Mercedes och hennes familj så besök deras hemsida på www.einfeder.com

 

Är du intresserad av att veta mer om blöjfria bebisar? Kontakta den svenska mejling listan för blöjfria bebisar.
Klicka här för deras hemsida


Tillbaks